01 mei, 2023

COD levert de Meester van Haarlem op

Van school naar woongebouw
Een maand geleden zijn de laatste 47 appartementen van de totaal 178 appartementen van De Meester van Haarlem opgeleverd en overgedragen aan Bouwinvest Dutch Institutional Residential Fund. Bewoners hebben inmiddels hun intrek genomen in de voormalige schoollokalen en de fraaie nieuwbouw appartementen naar ontwerp van INBO. COD feliciteert Bouwinvest met deze prachtige aanwinst in hun woningportefeuille.

Drie jaar na de start bouw is het project daarmee afgerond. Het waren drie bijzondere jaren, waar stikstof, corona en de oorlog een belangrijke stempel op hebben gedrukt. De tweede steenlegging op 23 september 2021 door burgemeester Jos Wienen, meer dan 100 jaar na de eerste steenlegging, markeerde de transitie van school naar woongebouw.

Het complex, voorheen bekend als het ‘Sterren College’, ligt in de Kleverparkbuurt en is door COD getransformeerd naar een modern woongebouw met 178 ruime representatieve appartementen in het monumentale hoofdgebouw en een nieuwbouwgedeelte met ondergrondse parkeergarage.

Capital Value adviseerde COD bij de verkoop. De realisatie is mede mogelijk gemaakt door, en met dank aan:
Aannemer: Bouwcombinatie Scholtens-Toekomst VOF (Scholtens Bouw en Toekomst Groep)
Bouwdirectie en -begeleiding: BBA
Architect: INBO
Constructeur: IMd
Bouwfysica en installatieadvies: DWA

Reis door het gebouw en de tijd
Fotografe Charlotte Bogaert brengt op 12 mei 2023 het boek “De Meester van Haarlem” uit met herinneringen van 100 jaar beroepsonderwijs en de transitie van schoolgebouw tot wooncomplex.

Duizenden jongvolwassenen volgden tussen 1920 en 2010 hun beroepsopleiding, van vliegtuigbouwer tot kapper, in het monumentale schoolgebouw aan de Verspronckweg in Haarlem. Bijna 10 jaar werd het bewoond voor leegstandsbeheer waarna eind 2019 de grootscheepse verbouwing begon tot woongebouw ‘De Meester’.

Het boek is een reis door het gebouw en de tijd. Per lokaal vertellen foto’s door de jaren heen en persoonlijke verhalen, over de veranderende tijd. Het boek bevat 500 foto’s en persoonlijke herinneringen van 110 mensen, leerlingen, leraren, bouwers en bewoners.

Exposities
Op 12 mei a.s. om 16 uur wordt het boek gepresenteerd in het Noord Hollands Archief tijdens de opening van de expositie ‘De Meester van Haarlem’. Vervolgens zijn er twee exposities in Haarlem als aanvulling op het boek:

Noord Hollands Archief – 12 mei t/m 16 juni 2023

De Meester van Haarlem, Herinneringen aan 90 jaar beroepsonderwijs. In de verschillende studierichtingen van de Ambachtsschool en MTS worden belicht met foto’s, persoonlijke herinneringen en voorwerpen die gebruikt of gemaakt werden op de school.

ABC Architectuurcentrum – 25 april t/m 3 september 2023

De Meester van Haarlem, van schoolgebouw naar prettige woonomgeving. In twee zalen van het ABC wordt de geschiedenis en transformatie geschetst van het monumentale schoolgebouw aan de Verspronckweg. Van het gebruik als schoolgebouw, het ontwerp, de leerlingen en de leraren, de veranderingen van het onderwijs, de leegstand tot en met tekeningen en recente foto’s van de woningen die nu in klaslokalen zijn gerealiseerd.